Zajęcia terapii kulinarnej są okazją do rozwijania przez dzieci zamiłowania do gotowania. Uczniowie mają możliwość nauczenia się przygotowywania prostych potraw np. pieczenie ciast, robienie deserów, sałatek, kanapek, potraw z mięsa, warzyw, makaronów itd.
W zajęciach bierze udział 12 uczniów, którzy także poznają zasady higienicznego, zdrowego żywienia oraz wpływu diety na poprawę stanu zdrowia. W ramach terapii kulinarnej uczniowie realizują zajęcia o następującej tematyce:
– nauka odmierzania odpowiednich proporcji składników,
– nauka łączenia różnorodnych pokarmów,
– profilaktyka zdrowego sposobu odżywiania się,
– wdrażanie do oszczędnego gospodarowania żywnością,
– nauka obsługi i dbałości o urządzenia kuchenne,
– nauka kulturalnego, estetycznego i higienicznego podawania o posiłków,
– rozwój swoich zainteresowań i zdolności,
– integracja dzieci niepełnosprawnych z pełnosprawnymi, nawiązywanie kontaktów i nauka współorganizacji pracy
-podnoszenie zdolności komunikacyjnych i społecznych w tym współdziałania w grupie,
– socjalizacja uczniów – uczenie się norm, wartości i poszerzanie umiejętności społecznych,
– budowanie poczucia własnej wartości, podnoszenia samooceny przez zadowolenie z wykonania swojej potrawy,
– nabywanie wiedzy i umiejętność rozwiązywania problemów, a także radzenia sobie z niepowodzeniami,
– stworzenie warunków zapewniających poczucie bezpieczeństwa, rozwoju kreatywności,
– rozwijanie samorządności po przez dobieranie swoich dodatków, kreację swojej potrawy
– estetykę podawania potraw,
– naukę podstawowych zasad nakrywania stołu,
– poznawania wartości odżywczych produktów żywnościowych,
– wykonywanie zajęć pomocniczych w kuchni
W roku szkolnym 2023/2014 zajęcia prowadzi Małgorzata Ewa Tokarewicz
You must be logged in to post a comment.